Avisos

QuAderns de l’ICA – Crida a contribucions per al Monogràfic: “Mobilitats globals en l’era postcovid”

Data límit: 30 de novembre de 2023

Coordinadores: Rosa Lázaro Castellanos, Karina Pizarro Hernández, María Angélica Galicia Gordillo.

Presentació
Durant l’any 2020 governs de tot el món van declarar l’estat d’alarma per la pandèmia mundial de la COVID-19. Aquestes declaracions van suposar canvis en la vida de les persones, per exemple, la salut va passar a ser la primera preocupació, part de les activitats productives es van paralitzar i es va detenir també el moviment de les persones. A nivell mundial, la pandèmia no va tenir el mateix impacte, les condicions socials i les desigualtats de gènere, classe i origen estableixen diferències en la forma en què s’ha viscut.

Les conseqüències de la pandèmia estan interrelacionades invariablement amb les mobilitats internacionals. Abans de la pandèmia, els moviments ja presentaven diversos matisos i direccions pels canvis demogràfics, climàtics i tecnològics, pels conflictes bèl·lics, per les polítiques antiimmigrants i el tancament de fronteres.

La proposta del present monogràfic és oferir un panorama que permeti conèixer i analitzar què ha passat amb les mobilitats i migracions en el món de la postpandèmia; quines noves desigualtats de classe, gènere, origen, sexualitat i reptes ens ha portat; quin impacte va tenir la pandèmia en les persones d’origen immigrant; quines pràctiques han desenvolupat les persones que van quedar atrapades en països fora del seu lloc d’origen i què ha passat amb les persones que han estat retornades o expulsades a la seva comunitat d’origen.

Seran benvinguts treballs originals, empírics, comparatius o teòrics, amb un enfocament crític, que analitzi les conseqüències econòmiques, polítiques, socials i culturals de les mobilitats en el món postpandèmia. O que inclogui els següents eixos temàtics:
• Mobilitzacions i feminismes
• Mobilitzacions i LGTBIQ+
• Mobilitzacions i masculinitats
• Mobilitzacions, polítiques migratòries i necropolítica
• Mobilitzacions, cures i mercat de treball

Calendari de la convocatòria:
– 30 de novembre de 2023: data límit de lliurament de resums (250 paraules), cinc paraules claus i dades de lxs autorxs (correu electrònic i filiació).
– 12-14 de desembre de 2023: comunicació a lxs autorxs del resultat de la selecció.
– Lxs autors/as de les propostes seleccionades rebran instruccions detallades per a l’enviament
dels textos complets en el termini convingut.
– Els textos finals, passaran per un procés de revisió externa per parells (peer review) d’anonimat doble, del qual es derivarà l’acceptació final o no dels articles per a la seva publicació.
– Les propostes es poden enviar a quadernsica@antropologia.cat fins al 30 de novembre de 2023.