Matonaires: de la terra a la roca. Dones pageses als pobles de Montserrat

  • Margalida Mulet Pascual Observatori de l’Alimentació (ODELA), Universitat de Barcelona
  • Genís Frontera Vila Col·lectiu El Brogit. Centre d’Estudis de Castellbell i el Vilar
  • Anna Oliveras Cugueró Col·lectiu El Brogit. Centre d’Estudis de Castellbell i el Vilar
Paraules clau: matonaires, patrimoni agrari, mató, mercat, abadia de Montserrat

Resum

Aquest article es basa en una recerca històrico-antropològica sobre la vida pagesa als pobles de la falda de Montserrat (Marganell, el nucli de Sant Cristòfol a Castellbell i el Vilar i el raval del serrat de les Cametes, terme del Bruc). En concret s’analitza la relació entre la pagesia i la venda dels seus productes al mercat de les Pageses de l’abadia de Montserrat des de fa més de cinc generacions. Dins aquests productes, a més de la fruita, la verdura i els fruits secs, destaquem el mató com a producte tradicional, patrimonialitzat i que dona nom a les “matonaires”. A través de la documentació històrica i de les pròpies històries de vida de les protagonistes, aquest article analitza l’evolució d’aquest mercat i de les seves pràctiques com a patrimoni rural.

Publicades
2021-02-12